PROFİTEROL




Sizlere uzunca bir zaman  sonra yapımını tekrar denediğim özlediğim bir koku ve tat olan pataşu hamurundan profiterol kupları yaptım inşallah beğenirsiniz:)
MALZEMELER
PATAŞU HAMURU MALZEMELERİ:
100 gr. tuzsuz tereyağı(7 yemek kaşığı)
250 ml su ( 1 su bardağı )
150 g un (1 su bardağı)
4 adet yumurta
Bir tutam tuz
CREME PATİSSİERE(kalın muhallebi dolgusu)
4 adet yumurta sarısı
55 gr şeker (1/4 su bardağı )
65 gr mısır nişastası(1/2 su bardağı)
600 ml süt(2 su bardağı + 1/3 su bardağı)
55 gr pudra şekeri(1/4 su bardağı)
1 çay kaşığı vanilya özütü(toz vanilinde kullanılabilir  paket)
ÇİKOLATA SOSU :
200 gr bitter çikolata
250 ml krema (1 su bardağı)
YAPILIŞI:
Hamurunu yapmak için tereyağını tencereye koyup ocakta eritin.Eridikten sonra suyunu ilave edip kaynatın.Kaynadıktan sonra bir tutam tuz ilave edip yavaş yavaş unu ekleyerek karıştırın.Yaklaşık 1 dk hamur tencereye yapışmayı bırakana kadar iyice karıştırın.Ocaktan alın ve 10 dk  soğumasını bekleyin.Fırınınızı 180-  200 derece fanlı olarak yada 200-220 derece fansız olarak ayarlayın. Fırın tepsinizi yağlı kağıdınızı sabitlemek için hafifçe yağlayın.
Yapmış olduğunuz ılımış  hamura bir yumurta ekleyin ve iyice karıştırın tüm hamurun yumurtayı aldığına emin olduğunuzda 2. yumurta ekleyip iyice karıştın hamur birleşince 3 sonra yine hamur birleşince 4. yumurtayı ekleyin ve iyice karıştırın.Hamurun kıvamı cıvık olmamalı katıda olmamalı  nasıl desem kalın bir macun kıvamında bir hamur elde etmelisiniz.Hamuru sıkma torbanıza alın ve aralıklı olarak fırın tepsinize sıkın. tüm hamura bu işlemi yaptıktan sonra parmağını hafif su ile ıslatıp üzerinde olaşan pütürtüleri düzeltip düzgün yuvarlaklar elde edin. Ancak parmaklarınızı fazla sulandırmayın aksi halde hamuru sulandırıp kabarmasını engelleyebilirsiniz.Tepsileri fırına atın ve 15-20 dk sonra alt ve üstteki hamurların yerlerini değiştirip eşit olarak pişirin.Pişmiş olan hamurların altını bıçakla küçük delikler açın fırınızın teline dizip  tekrar fırına atın 5-7 dk daha pişmesini istememizin sebebi ise daha çıtır daha gevrek hamurlar olmasını istememiz.Fırından çıkartın Fırınızın tel ızgarasıyla  soğumaya bırakın.
MUHALLEBİ YAPILIŞI:
İster hamurlar fırında iken ister fırından çıkarttıktan sonra yapabilirsiniz.Bence beklemesi açısından ilk başta kremayı yapıp sonra hamuruna geçiş yapın.
Bir tencereye yumurta sarılarını ve şekeri ilave edip karıştırın.Sonra nişasta sütü ekleyin ve ocağa alıp  kaynayana kadar karıştırın.Soğumaya bırakın ve üzeri kapalı bir şekilde buzdolabında bekletin (orjinal tarifinde 4-5 saat beklemesi öneriliyor ancak benim bu kadar vaktim yoktu yine de bence gayet güzel oldu) delinmiş olan hamura kremasını doldurup hazır hale getirin.
ÇİKOLATA SOSU YAPILIŞI:
Kremayı bir tava ya da tencereye alıp ısıtın ve altını kapatın sonra ise çükoltaları ekleyip karıştırın. eğer isterseniz hazır çikolata sosu da kullanabilirsiniz.






Yorumlar

Popüler Yayınlar